Flytten

Nu är jag snart utflyttad och så gott som hemlös. Sitter på golvet framför datorn och har det väldigt obekvämt. Mitt flyttlass åkte iväg till Finland igår. Så tungt det är att flytta... och länge tar det. Mycket längre än planerat. För man har ju mycket mer saker än man nånsin planerat ha. Usch usch. När ska jag lyckas sluta vara en del av samlarfolket? Jag är såå dålig på att slänga saker. Man borde ju verkligen passa på att rensa bort när man flyttar. Man borde. Mitt liv som hemlös lär väl vara ett par månader. Eller så länge jag orkar hålla ut.

Brännbollsyran i Ume 2006

På fredag tänkte jag uppleva lite brännbollsyra för första gången här i Umeå! Har befunnit mig här i 4 år nu, men alltid av nån orsak inte varit närvarande vid det här hotta studentevenemanget. Jag ska t.o.m. spela! -om jag blir inbytt dvs., jag är inte direkt nån brännbollsmästare. Jag ska spela i Muminfamiljen med Finlandssvenska Nationen. Jodå, såklart att vi är utklädda!

Försöker läsa in mig på reglerna lite och passade samtidigt på att bläddra genom laglistan. Uppfinningsrikedomen flödar... vad sägs om Sär skrivarna, Kalix bygg och plåt, Burn, baby burn eller De brända bollarna.. haha!

Mera senare, förhoppningsvis lite bilder också!
___________________________________________________________________________________

Vem skojar...

 skojar

...och skrattar...

mamman&hemulen

...bland små hattifnattar...

hatifnatt

.. jo Muuuumiiin!

mumin


Checka också VK, bildspelet från yran.

(märker att bilderna försvinner vartefter här i inläggen i bloggen... så you better read it while it´s fresh)


Finland ESC vinnare!!

Nyss hemkommen från krogen i Vasa. Satt på förfesten som bara blev mer spännande och mer spännande.. och till sist: FInland vinner ESC!! Helt ofattbart!! Jag fattar det inte ännu heller.. Vi sjöng nationalsången och skålade i finsk sprit... På krogen intog vi scenen och sjöng nationalsången under tystnad! Underbart! Hard rock halleluja! We are the winners, of eurovision!! äntligen, efter 40 års väntan!! Ska lägga in bilder på vår kväll här på bloggen på måndag.. om jag kommer till mina fulla sinnens rätt dvs. DETTA är stort!!!!
_________________________________________________________________________________

Jajjemen, det var och är verkligen stort! Lördagskvällen var helt perfekt! Tyvärr fick jag nog det bekräftat igen. Wild and crazy. Jaja. M på klassen sa att hon helt enkelt slutat ha ångest, och det låter som nåt jag borde bestämma mig för också. wild är jag väl ändå inte, så att jag behöver gå o ha ångest över en kväll åratal efter (så är det faktiskt ibland). Oftast är jag ganska harmlöst wild, sysslar t.ex. inte med singelaktiviteter eller dylikt. På lördagen bjöd jag (vi) på rätt harmlösa saker. Som t.ex. framförande av Skiddansen inkl. benböj på scen. Jag fick höra att jag t.o.m. gjort ett solo (jag trodde gänget fanns bakom mig, men tydligen icke).  Här är en illustration av skiddansen by A & A när vi genrepade på förfesten:

skiddansen













A och jag tog en karaoketripp från förfesten till Koti, en purfinsk gammal inrökt pub, där få svensktalande nånsin sätter sina fötter. Fördetmesta besöks Koti bara av finska stammisgubbar 50år+ (det är iaf vår bild av Koti). Där sjöng vi Tommy tycker om mig mittemellan Mumbasa och Rakkaus on lumivalkoinen (traditionella finska karaokelåtar). Mkt passande.

Sedan tillbaks till förfesten där vi hejade Lordi till segern! Vilket drag det var i lägenheten, vilken fest... Vi fylldes av nationalkänslor och gick småningom ut där vi sjöng Finlands nationalsång på scenen under tystnad (det kändes mkt, mkt viktigt då):

national på scen


Vi gjorde även lite mer diskreta framföranden i puben. Kolla fingerfattningen, inte alltför ofta man ser mig tillsammans med den:

v
(L är lika glad fast hon tecknar häst på teckenspråk)

Kvällen slutade med att jag gick via Mäcken (McD) och hämtade varsin BigMac åt mig och D. Men D ville inte ha sin BigMac så jag åt upp båda själv. Vaknade vrålhungrig på söndag. Lyckas verkligen förvåna mig själv ibland.

Den bästa kvällen på väldigt länge iallafall.

ESC

Semifinal ikväll då! Jag hoppas ni röstar på Finland! Efter allt ris jag hört om att Lordi kommer att kassera och förstöra hela festivalen har jag nu lyssnat på låten och bestämt att jag gillar den -trots de skräckinjagande maskeradkläderna! Låten fastnar och Lordi sticker ut, och det är väl precis det som gör en bra vinnare i ESC, eller hur?

Carola är tydligen trött på att ha en perfekt röst och har börjat pressa den så att den låter hes och skrovlig allt emellanåt, för att få nån sorts sexighets-effekt? Jag vet inte. Låter inte bra iaf. Eller kanske orken/åldern börjar tryta? Hon kanske hon inte orkar bära rösten lika bra längre? Nånstans måste det väl märkas att man är 40 år.
____________________________________________________________________________________

Då var det dags för final! Jag hejar fortfarande på Finland och tänker göra det hejvilt, för det är sällan det händer. Jag tror vi kan få vår bästa placering nånsin i år. Annan favorit är Moldavien - "Loca"; mysig låt trots att sångarna inte är några överdrivna talanger. Rumänien - "Tornero" är även finfin. Videon till Rumäniens låt är riktigt bra också. Och sångarens falsett - wow. Sångaren själv också ser ju väldigt söt ut. En säker hit. Ukrainas sångerska låter spöklikt lik Ruslana! Annars är väl deras bidrag helt ok också! Sverige och Carola känns tyvärr alltför tråkigt och mainstream för att få någon riktigt bra placering..Fast jag gillade koreografin i semifinalen; folket kom och gick bakom Carola, tidvis var hon ensam på scen och så vips! var dansare/sångare där igen. Bosnien-Hercegovina - Lejla är klart bäst bland de lugna bidragen.

Jag får säkert äta upp det jag skrivit efter finalen.. det är ruskigt svårt att tippa hur det kommer att gå...

Nyfikna Aftonbladet efterlyser bilder på Lordi utan sina masker - och har bemödat sig att översätta efterlysningen på finska. Haha! Tror inte så många Lordi-anhängare i Finland läser Aftonbladet faktist. Hur vet de att de får in rätt bilder förresten?? Överväger att skicka in en bild på min morfar eller nåt.

Obsession

picknick

Mitt hjärta börjar slå fortare och blodet rusar i kroppen. Jag blir knäsvag och känner mig alldeles yr. Jag vill ha, jag vill ha, jag vill också ha!! Det är 50-tals serien Picknick av Marianne Westman (Rörstrand). (bilden kommer härifrån)

Alla som känner mig vet att jag gillar porslin och glas - oftast finskt sådant, dvs. Arabia och Iittala. Jag blir alldeles varm i kroppen när jag tänker på det. Jag samlar på en hel del; Muminmuggar och Verna-stuff t.ex.. Senaste nykomlingen i mina gömmor är bestick från Iittala/Hackman, Piano. Detta tryck kan man ju heller inte låta bli att älska.

Suomi korvi

Knackkorvarna* smakar inte alls lika bra här i Sverige! Speciellt inte Dennis-korven. Den smakar mjöl och papper. Tacka vet jag finsk korv. Tacka vet jag länkkorven* och Wilhelm-korven. Jag kan få sug efter kall länkkorv och O´boy ibland (men det är jag).

Vi äter faktist en hel del korv i Finland, mycket mer än i Sverige tror jag. Men det kan ju bero på att vi har en så underbart god senap också, Åbo-senapen.

Varmkorven och hela vetenskapen runt den (bostongurka, rostad lök, grillad/kokt korv, räksallad...) kan man ju däremot helt tillskriva Sverige. Eller hotdog, som vi i Finland så internationellt kallar det. Säger du att du vill ha en varmkorv eller korv med bröd i Finland, rynkas det nog på ögonbryn här och var. Fast det behöver man ju inte oro sig över egentligen, för det finns nämligen inga korvförsäljare i Finland, inga varmkorvar att fråga efter. Inte i Österbotten iallafall. Inga renodlade korvstånd. Någon grill kan på sin höjd sälja dig en hotdog. Ibland undrar jag varför ingen snappar upp idén och smäller upp ett korvstånd på Vasa Torg t.ex. Det skulle gå åt som korv i solsken! (eller hur nu det var)


*Knackkorv = grillkorv, varm korv
*Länkkorv = tjock korvkringla som man själv skär sig en lagom bit av, paketeras i påse (Atria delikatesslänk). Se bilden nedan.

Fotnot: Korv heter makkara på finska, inte korvi. Fast korvi låter ju finskare.


korvin
Finska nationalrätten tillreds på traditionellt sätt

Clownen hoppar hopprep

Ja idag var vi då i full gång med språktestningarna på eleverna. Och i full gång med att bekanta oss med rastaktiviteterna också. Vi bestämde att vi skulle hoppa lite hopprep med våra "nya kompisar". Det var ström som gällde, eller ett ut på finlandssvenska. Jag vet inte när jag hoppat hopprep sist och jag hade tydligen tappat talangen. När det blev min tur tog jag sats för att hoppa mitt hopp inne i repet. Jag sprang iväg. Jag minns inte om jag hoppade eller om jag över huvudtaget slutade springa, men någonstans tappade jag all balans och kontroll.  Jag sprang och flaxade som en kråka med övervikt framåt tills jag äntligen damp ner i asfalten - på en 10-åring. Finlandssvensk översättning: Ja ståppla å dåna ner i backan. Nej, ingen av oss skadade oss desto mer som tur. De övriga 10-åringarna såg ganska chockade ut. En misslyckad blandning av ett alltför långt hopprep, en för lång tjej, för nya skor och förlorade talanger. Snacka om att vara pinsam.

Sköna maj välkommen

Sol och solbränna. Har man fått lite, vill man genast ha mer. I år har jag iallafall lyckats förlänga soldebuten lite.. alla cancerlarm osv. har tydligen gjort nån verkan. Får lov att säga som J, härligt, härligt, men farligt, farligt... Men o, så glad jag blir av solen! gräset! ljuset!

Idag vaknade jag halv tolv. Halv tolv! Ibland lyckas man verkligen förvåna sig själv... Jag brukar max sova till kl 10. Det är sovmorgon. Halv tolv vet jag inte vad man ska kalla. Men ibland kan jag verkligen avundas de som kan sova till tolv-ett på dagen och stiga upp pigga och utvilade. Tar jag mig ur sängen vid tolv är mitt huvud tungt, huvudvärken nära och dagen rusar förbi.. Den här dagen har iaf gått förvånansvärt långsamt! Har hunnit med en massa; plocka städa tvätta äta träffa T promenera sola.

Ny vecka och nya krafttag med ex-jobbet. Ber och hoppas att vi blir färdiga med våra testningar i veckan...



Omnipotens

Oskulden tog han inte, men däremot min omnipotens.

Min omnipotens gick som normalt sig bör inte över till enbart potens under min barndom, utan processen pågår fortfarande. Sen liten har jag blivit intalad och lärd att hantera verktyg, göra eld och inte vara rädd för spindlar. Dvs. göra allt pojkar gjorde. Och vara bra på det. Med tiden började jag tro att jag också kunde mäta mig rent fysiskt med det andra könet - inte kanske bokstavligt (?), men rent praktiskt trodde jag att jag sprang lika fort och var lika stark som alla killar. Låter kanske helt galet, men det var inte alldeles länge sedan jag gav upp tanken. Denna tro på mig själv som allvetande varelse har alltså på olika sätt levt kvar tills nu när den sakta men säkert håller på och raderas. Ack så skönt... jag är inte stark och jag vet inte allt. Jag får äntligen gömma mig i mänskohavet. Försöka iallafall. För den lilla förhoppningen finns ändå kvar om att nångång få springa fortare eller lyfta tyngre än honom.. Verktygen och elden är redan avklarade (så säger iallafall min omnipotens mig, verkligheten kanske inte håller med)..

Det känns skönt att bli av med omnipotensen. En bit i taget.

Fotnot: Med detta menar jag inte att jag är på väg att bli nån underlägsen liten varelse utan självförtroende, utan en potent varelse, snarare än omnipotent som jag ibland tycker mig tro att jag är..

1) Tänk 2) Handla

Hur kan denna enkla ekvation vara så svår för mig?? På nåt konstigt sätt lyckas jag gång på gång handla först och tänka sedan. Glömsk, dement och tankspridd beskriver mig ganska bra. Usch usch.

På tal om modebloggar i mitt förra inlägg. Bloggarna jag tipsade om är inget i jämförelse med Modegrisens.

Kommer på mig själv med att jag i de senaste inläggen ofta länkar läsaren nån annanstans, bort från min blogg.. :) När någon äntligen hittat hit hjälper jag smidigt besökaren bort härifrån lika snabbt som den kom. Jaja.. det finns kanske så mycket roligare och intressantare saker ute i världen än lilla jag. Vilket kanske motsäger hela bloggidén med en alldeles egen egoplats i den underbara nätvärlden.. men.. jaja.

Btw, börjar det inte bli dax för en rerun av Ally McBeal snart?

RSS 2.0