Krig

Här är bilderna som upprör Finland. Passar inte i tidningen på frukostbordet, river upp gamla sår. Jag tycker liknande bilder visas nästan dagligen på nyheterna, den enda skillnaden är att de scenariorna inte utspelas i vårt land, utan långt borta från vår trygghet. Bilderna visar oförskönad verklighet och påminner oss om att vi också drabbats av krig och elände. Man måste bli påmind för att inte glömma.

Vuxen-Disney

Ingen som läser dagstidningar och har tv-kanalen har väl undgått att den i USA hyllade serien Ugly Betty har börjat. Det har inte jag iallafall! Jag har suttit bänkad i soffan vid bägge avsnitt som sänts. Serien handlar om latinamerikanska Betty som bor i en NY förort och precis fått sitt drömjobb som assistent på en flashig modetidning. Betty med sin enorma tandställning, poncho och kramdjur på skrivbordet passar inte alls in i den glamorösa miljön och får många onda blickar. Men Betty vet vad hon vill och står på sig.

Det är något med den här serien som får mig att tänka på tecknade serier, eller möjligtvis de äldsta Batman-serieavsnitten. De grälla färgerna, sättet att klippa ihop scenerna och hur scenerna utformats kunde klistra en 9-åring vid rutan. I slutet av första avsnittet fick man t.o.m. se en kvinna bakifrån som satt och följde med skeendena och väste något ont - precis som i Batman. Musiken är som tagen ur ett Batman-avsnitt. Alla karaktärer har utformats med största noggrannhet och sticker ut på ett eller annat sätt med färgsprakande kläder, dialekter eller extrema personligheter. De goda spelar mot de onda och man vill ju så gärna att det ska gå bra för seriehjälten Betty och hennes lunchkompanjoner, precis som när man tittade på Luftens hjältar i Disneydags.

Radio vs radio vs Ville

Radio Vega växer i mina ögon. Eller är det jag som växer?!

Det finns två finlandssvenska radiokanaler i Finland, Radio Vega och Radio Xtrem. Den förstnämnda kanaler riktar sig till äldre och den senare till yngre. Eventuellt kan man jämföra dem med p4 och p3 i Sverige. Relativt ung som jag ändå räknar mig som har jag hållit mig till xtrem. Men nu, jag vet inte... Ofta tycker jag programmen blivit för fnittriga, ogenomtänkta och oseriösa. Jag råkade t.ex. höra ett inslag i ett program som handlade om att unga inte köper morötter. Programledarna tyckte man skulle lösa problemet genom att göra morötter sexigare. Varpå 3-4 vuxna personer satt och fnittrade i studion och fantiserade hur man kunde sexa till en morot. Lyssnarna fick delta genom att skicka in namnförslag på den morot de hade i studion som sexats till. Det kunde helt klart  ha varit roligt, jag är ingen humorlös typ. Men det kändes bara pinsamt. Inte pinsamt för ämnets skull, utan för den dåliga radion. Det kan väl bara inte vara jag som förändrats?!

Häromdan knäppte jag över till Vega. Och hamnade mitt i en intervju med en Idol-deltagare. Jag missade presentationen av vem det var, så jag klurade under intervjuns gång... var med ifjol, pratar finska hemma med sina föräldrar, reser till Finland o hälsar på sin mormor flera gånger varje år... Det var en tjej med låg röst bestämde jag. Kanske Rock-Jessica som åkte ur programmet i år? Kanske nån av mezzo/bas-tjejerna i uttagningen i år? Döm min förvåning när det var Ville Niskanen de intervjuade! Ja.. så vad säger en blivande taltant? Jo, liten kille (vet man om man sett Idol), mindre strukturer, kortare stämband --> ljusare röst. Så spelar det ju in ibland också hur man själv vill låta. Så intressant! Och åter till radio-snacket; detta var precis vad jag ville höra, jag ville höra Ville, jag ville höra hans nya singel, jag ville höra en seriös intervju och jag ville höra låten efter, Get around med The Beach Boys. Jag ville lyssna på Radio Vega.

Big city life

Jag har ju då flyttat till storstan, som en del vet, och även börjat nåt sorts big city life. En hel del saker hör ju till storstadslivet som handen i handsken. Detta kan t.ex. vara att för den goda stilens skull ha på sig för lite kläder och gå omkring och frysa. Detta har jag anammat. Tyvärr inte för den goda stilens skull, utan för att jag helt enkelt har hälften av min garderob nån annanstans (och det finns många möjliga svar på frågan VAR). Jag har även prövat stadsfenomenet att ha fel skor för årstiden. Det gick precis som det skulle, för vatten läckte in på tårna. Jag shoppar i de små och dyra affärerna, där endast ett exemplar av varje storlek finns. Affärerna har koll på det senaste, det är inne att vara lite "tantig" nu. Jag tittar på storstadens egna tevekanals text-tv. Are you impressed? I am impressed.

Om du tar dig ut på gatorna på kvällarna, ser du genast storstans dresscode. Anammar du den inte, smälter du genast in i mörkret och förblir synlig. Du är helt klart mer osynlig med reflexväst.

45357-28

bilden kommer härifrån

Filmhörnan

Jag är kanske världens sämsta filmmänska. Jag äger varken någon dvd-film eller en dvd-spelare. Filmerna jag har hyrt i mitt liv kan räknas på en hand. Filmerna jag ser kommer till 95% från tv3, tv4 eller femman. Kanske är jag bara snål eller lat, för ofta ögnar jag ändå genom veckans/ helgens filmer i tablån och bedömer vad som är sevärt och inte. Och det krävs en hel del av en film för att den ska vara sevärd kan jag tala om.. Filmerna från tv4 som har paus för nyheterna är nästan dömda att misslyckas. Då går jag hellre och lägger mig. Jag får adhd-symtom som myror i kroppen, kan inte sitta still och koncentrationen tryter. Om jag ska se film måste den vara så bra att den limmar mig vid rutan. Skräckfilmer har den tendensen. Jag är i botten en liten skakis och vågar egentligen inte se skräckisar, men jag vet att jag kommer att vilja se filmen till slut och sitta fastnålad tills eftertexten. Så jag kollar.

En skräckis jag kan rekommendera är The Skeleton Key  med bl.a. Kate Hudson. Jag tänker inte gå in närmare på handlingen, men den kräver mycket tankeverksamhet! Jag såg den med en kompis (som f.ö. är en hejare på att se, köpa och hyra filmer) och vi diskuterade filmen igenom - helt störande skulle säkert vissa tycka, men den här filmen kräver det. Jag vill se filmen igen för att förstå alla vändningar.

Häromdagen såg jag Gothika från tv3 med bl.a. Halle Berry. Den baserar sig på en ganska intressant tanke om en psykiater som plötsligt hamnar i sitsen tvärtemot och blir inlagd som patient. Jag gillade upplösningen som gav allt en ganska logisk förklaring egentligen. Men riktigt skrämd blir man inte av den här filmen.

RSS 2.0