Hajk

IGEN har en udda låt fastnat på hjärnan av okänd orsak. Slutmotivet till sommarlovsunderhållningen Hajk.

En morgon när jag vaknar, slår upp min rullgardin,
då kanske regnet bara öser ner
Men då blundar jag en stund och nynnar på en melodi
som handlar om det bästa jag vet....

Sommar, sommar och sol
Havet och vinden och doft av kaprifol
Sommar, sommar o sol
är vinden så blå som ifjol (min egen tolkning, jag vet ju inte vad de sjunger)


Sådär går det när låtar jag inte kan texten till låten som fastnar, den går runt runt runt i huvudet och VIPS har jag hittat på en egen text till den så att det blir lättare att ha den på hjärnan... åh.. suck..

Kär och galen! (ding dong)

Dagarna flyter förbi och jag får mer och mindre gjort. Snart är det dax för returen till Umeå. Men först blir det äkta grisfest i Österbottnisk tappning i helgen, Pampas Nationaldag.

Den sitter som klister i hjärnan, och går runt runt runt... vet ej hur den kom dit för jag har sannerligen inte hört låten på ett bra tag.. Kanske mitt undermedvetna rotat fram den ur mitt hjärnarkiv iochmed love-boosten med D som ledighet för med sig?! Men usch och fy ändå, andra kärlekssånger finns det väl isåfall!

Kär och galen! (ding dong)
Hör klockor börjar ringa,
och många tusen eldar börjar brinna,
det finns bara du och jag
och ingenting är längre som förr,
kär och galen!

Hur kommer det sig förresten att de låtar som fastnar (åtminstone i mitt huvud) oftast är såna jag inte alls gillar?! Vore ju mycket trevligare att gå omkring o lyssna på nån låt man gillade i stället för Kär och galen!

Mellanrapport

Kölden biter i kinderna trots att det snart är slutet av mars! Hallå, var är våren?!

 Ladan

Iallafall sitter jag hemma i Österbotten nu och försöker få nåt vettigt gjort. Jag är ledig 1.5 vecka till... härligt, härligt! Dagarna består av att läsa tidningen, skjutsa familjemedlemmar och pojkvän till arbete och skola p.g.a. kylan och softa med hundar och vetenskapliga artiklar till ex-jobbet... jag tvivlar på att det sistnämnda fungerar, men det känns skönt att kunna vara hemma i Österbotten och sitta med artiklarna här iallafall. Känner mig som en panschis när jag måste älta vädret, MEN.. Trots att det är kallt, -10 grader, så har solen lyst på näsan hela veckan! Det om något är ju ändå en liten vårglimt!


Nya vyer på gamla marker

Igår var första gången jag besökte biblioteket i Vasa. Nästan lite pinsamt att erkänna, men så är det. Jag visste överhuvutaget inte var biblioteket fanns, så jag var tvungen att ringa en av mina trogna kamrater som inte skrattar åt mina usla kulturerfarenheter. Jag visste faktist inte ens var Hanken fanns när hon skulle förklara.. men nu vet jag både var biblan (eller bibban som man mer finlandssvenskt kan uttrycka det) och Hanken finns i Vasa.

Stelt, strikt med nygammal finsk inredning.. det såg finsk-designat ut i gammal tappning, men ändå ganska fräscht. Inte sådär hemtrevligt som man kan uppleva vissa (svenska) bibliotek. Några stela utskrifter med info om nybörjarkurser i internetanvändning låg på borden. Svarta raka rader, inga kursiviteter eller skojsigheter. Pappershögen matchade resten av huset och smälte in obemärkt som en del av inredningen. Bibliotekarien svarar på haltande svenska. Jag tänkte Ryssland. Grått, rakt och stort. Jag fick iallafall mitt lilla ärende uträttat och sökte mig sedan till Posten. Där i kassan stod raka motsatsen till de halvryska bibliotekarierna. Ung, finlandssvensk, trevlig tjej! Hon såg tydligen att jag kikade på några Mumin-vykort och började genast berätta att man får en cd med nya Muminlåtar när man köper vykortet. Det finns t.o.m. karaokeversioner av Muminlåtarna på cd:n. Det tycker jag är coolt - och antiryskt. Två språk, två kulturer - på två minuter.

Say Say Say / Hi Tack

Låten makes ME wanna dance iallafall!

Efter mer research vet jag att låten är Say Say Say / Paul McCartney och Michael Jackson som ommanipulerats! Men endast en del av låten används i remixen... jag tyckte väl att melodin lät bekant..

no, they don´t make them like they used to...

Fjällräven Expedition

Umeå: Stor, bylsig och glansig Fjällräven Expedition-dunjacka, gärna i kulören urblekt röd-orange. Dessa syns verkligen överallt! Kontrastera gärna med ett par små, nätta stövlar om du är tjej.
Här är den mörkblå varianten:

fjällräven

Patti Hansén

Jag har lyssnat på p3 lite nu och då på sistone och hörde finlandssvenska Pati Hansén som programledare! Han har bl.a. jobbat på finlandssvenska radiokanalen radio X3M.. Tydligen kör han Morgonpasset i p3 vissa dagar nu (fredag-söndag). Jättekul!! Ännu "roligare" var att han numera heter Patti istället för Pati (som man uttalar i Finland, med kort t..).. t.o.m. han själv uttalade sitt namn som Patti - haha!! På p3`s hemsida presenteras han också som Patti Hansén. Det kan faktist va ganska svårt ibland att INTE påverkas av dialekten runt omkring en... Det är kul att se hur man ändrar ord och uttal så att de passar andra språk och dialekter bättre, så att orden "sitter bättre i munnen".. Smeknamnet Danne blir ofta Dani i Finland (fast det är kanske mer på finaskt håll) och hela namnet Daniel blir Taneli. Jaja.. hursomhelst är det så kul att lyssna på finlandssvenska i p3 så jag förlåter Pati.. han får kalla sig Patti om han vill.

Jag skulle gissa att Pati kommer från mellersta Österbotten, från någon av kommunerna utanför Vasa, utifrån dialketen.. Lyssna och lär!

Seriestart: Användbara finlandssvenska uttryck

"Vitsi va säkä!" = "vilken tur!"
"Säkä.." = "vilken tur du har!" (lite avundsjuka skymtar..)


Jag är ett paket

I brist på annat hittade jag ett roligt test på Postens hemsida. .

DU ÄR ETT PAKET

Du är spännande och uppskattad - precis som ett paket på posten

Paketet är en person som gillar överraskningar, gärna underfundiga och genomtänka saker. En paketperson uppfattas ofta som lite eftertänksam och tillbakadragen. I ett nytt sällskap står du hellre i bakgrunden och lyssnar än ger dig in i diskussionen. Paketpersonens yta är dock missvisade, för inuti döljer sig en färgstark person  med många strängar på sin lyra. Har man väl öppnat locket hittar man en påhittig person, ofta med kunskap inom något specialområde.

Paketpersonen är givmild och bjuder gärna på fest. Du har en nära vänskapskrets som uppskattar din påhittighet. Paketet återfinns på seminarium, på möhioppor eller svensexor, gärna med en trisslott i handen.

Testa själv.

Finlandssvenska u-n

Vad är det med dessa u-n? Vad är det för fel på mina u-n och svenskarnas u-n?? Jag förstår inte! Finlandssvenskar från södra Finland anser att Österbottningarnas u-n och svenskarnas u-n är felaktiga/ låter konstiga... Jag tycker tvärtom - u-na i södra Finland låter bara finska (de låter mer öppna, alltså mer som ett o), inte ett dugg finlandssvenska.. I södra och mellersta Österbotten kan man väl säga att de är sådär mellanslutna och åker man upp till norra Österbotten uttalas u-na ännu mer slutna, dvs. lutar mer mot uttalet av ett y. Om nån såg tjejen från Åbo i Svenska Dialektmysterier förra veckan; jag har upplevt den attityden till u-na i Sverige och Österbotten hos en del andra från södra Finland också.. att det är fel sätt att uttala och låter lite fjantigt enligt dem.. hm..

Linda Rosing

Jag tycker faktist hon har blivit rätt modig och tuff. Vågar visa att hon är svag och har lite halvtaskigt självförtroende. Hon jobbar hårt på att förbättra sitt rykte med diverse föreläsningar (som jag måste erkänna att jag fnissade lite åt först) och bokskrivande.. Ännu har hon kanske många steg att ta och klättra för att förstå sig själv och livet (som alla andra), men jag tycker hon gjort en bra omvändning.. från barnslig och impulsiv med brösten som attackvapen till ärlig och strävande på nåt sätt.. hon växer i mina ögon! Go Linda!

Blir mänskor bättre med åldern?

Blir mänskor bättre med tiden? Klokare? Tålmodigare?
Får man andra, "bättre" egenskaper? Förfinas de egenskaper man redan har? 
Får man mer rutin på situationer eftersom man kanske är med om liknande saker om och om igen?
Får man rutin på reaktioner och bemötanden av olika mänskor?
Baserar man sina val på andra saker? Väljer man på andra sätt?
Vad ÄR åldern egentligen? Rynkor och rundare rumpa?
Hur ska man ta sig an åldern? Jag tycker många vekar reagera med ett mellanår, två mellanår, fyra mellanår... fortsatt plugg, en långresa, de nyaste klädplaggen...
Blir man lugnare eller bara mer stressad?
Mer tillfredsställd eller ständig och alltmer desperat strävan och sökande efter mening, lycka, liv?

RSS 2.0