Den där andra kulturen...

Jag är inte fördomsfull, det är bara det att jag gillar finlandssvenskar...

Vi finlandssvenskar är i kläm överallt. Svenskarna pratar för mycket och finnarna för lite. Jag säger inte att jag inte trivs med svenskar/ finnar, för det gör jag oftast. Men stundvis känns det av väldigt mycket att man är från olika kulturer.

De senaste dagarna har jag språkbadat på en gård i finnskogen tillsammans med elva helfinska och två halvfinska arbetskollegor. En hel massa finska har strömmat in i öronen, varav det mesta gick ut otolkat genom det andra örat meddetsamma. Jag har tänkt på alla stackars utbyteselever som korsat min skolväg och verkligen känt hur de haft det. Så fysiskt tungt det är att kommunicera på ett annat språk! Jag snappade upp ord här och var och drog slutsatser vad det talades om utifrån de enstaka orden och reaktioner, gester och ansiktsuttryck. Ganska roligt egentligen. Iallafall tills man råkar skratta på fel ställe eller återkopplar med ett ja-a, fast man egentligen borde ha sagt nä-ä eller inget alls. Man märker hur mycket allt annat utöver själva språket betyder.

Många finsktalande har en tendens att avtona ljud och pratar om pisnes (business), pätmän (Batman) och Mampa (Mamba, ett finskt band). Bland annat. Kristina är tydligen lättare för vissa att uttala Ristina. Höp höp ropades högt innan vi intog vår brinnade shot.

På nåt sätt uppfattar jag finska som ett hårt och gällt språk jämfört med svenska... Jag tror det tar ett tag innan jag lär mig tycka om och uppskatta finska och finsk kultur...

En båt, flera botar

Nu ska jag reda ut detta alla för en och en för alla. Allt på en gång eller en gång för alla. Han sjunger inte om nån båt, trots att han (Basshunter himself) i videon ytterligare försöker förvirra genom att trampa trampbåt i en kanal. Han sjunger om en bot, som tydligen är nån som håller ordning i olika forum osv. som finns på nätet och som har rätt att kasta ut folk som inte uppför sig osv., eller så att säga banna dem hårt (med småländskt r). Vad jag förstår så blev Basshunter irriterad/ störd eller något på boten Anna som höll ordning där han höll till på nätet och ack så chockades han när jag insåg att hon egentligen var en mycket vacker tjej. Så komponerade han sommarplågan Boten Anna. There.

Sommarsol i ögat

Ett nytt begrepp för mig: en riktig Vasa-bo. Vad är det för nåt? Jag hade tydligen fantiserat att såna inte finns, utan att alla är inflyttade eller tillfälligt boende där. Det kändes som ett helt främmande begrepp för mig när jag hörde det. Mina vyer vidgas.

Omgiven av stronga business-kvinnor på jobbet, inspirerande! Företaget jag jobbar för är helt kvinnodominerat och leds av två kvinnor. Två öppna damer med fötterna på jorden som låter oss vanliga dödliga få ta del av deras arbete och företagets innersta krets. En öppen atmosfär utan hierarki och hemligheter.



Operation köttfärs

No heaven today, just pancake. Man kan inte steka köttbullar utan ägg i. De faller bara sönder och jäklas i stekpannan. Jag tänkte göra köttbullar i tacotappning, eftersom jag överskattade mina smaklökar ihelgen och köpte en lite för stark tacosås. Så jag hällde såsen i köttbullssmeten. Det bidrog väl till att det hela blev alltför vått. Trist. Nu ligger röran på en tallrik och väntar på att jag ska bli på bättre humör. Hm. Tänkte gå och handla ägg och röra ner ett par och börja om. Undrar om smeten blir besviken om jag går o köper färdigmat istället? Svårt val.
___________________________________________________________________________________

Nu är äggen handlade och jag har startat om från början. Jag köpte faktist också lite färdigmat - ifall att. Det puttrar och har sig i pannan, men tyvärr ser det ut att misslyckas igen. Smeten vill inte ta ihop. (obs. alla kockar, jag hade faktist i uppblött ströbröd också). Den där tacosåsen verkar tydligen va så stark att den t.o.m. gör köttfärsen alldeles svag och tasåt (=slapp och utan styrsel). MEN jag antar fighten mot köttfärsröran. Jag ska göra den ätlig. Och blir den inte ätlig tänker jag äta den iallfall. Det får bli nån slags tacoköttfärslimpa i stekpanna.
___________________________________________________________________________________

Ner slank smörjan.

Det där andra språket...

Joo kyllä nyt mä on alkanut tehdä työtä tässa ihanassa kaupungissa länsi-Suomessa.. Paljon uutta jotta täytyy oppia, tärkein on ehkä tämä rakas, rakas, rakas kieli suomea...

Nån gång
ska jag väl lära mig finska, så varför inte nu då? Jag borde verkligen passa på och öppna munnen och släppa ut alla finska grodor som suttit och tryckt där så många år. Finska och svenska blandas hejvilt på jobbet; hälften är tvåspråkiga, en är finskspråkig och jag (finlands-)svenskspråkig. Alla pratar på sitt språk eller på det språk den de talar med pratar. Jag förstår ofta finska riktigt bra, men att själv prata är värre.. så löjlig jag är egentligen! ...komsi, komsi grodorna...

Nån som har lite extra cash över? Glöm fonder eller aktier, investera i detta istället.

Livet är...

...som ett streck i kalsongen.

Nej, jag menar inte att livet är skit på nåt sätt (haha..) eller annars dåligt. Det är riktigt bra faktist. Fint väder och allt. Jobbet börjar på måndag, spännande värre. Det var bara ett ordspråk jag kom på i all hast. Betyder kanske att man inte ska ta saker så allvarligt eller grubbla. Betyder kanske att misstag kan tvättas bort i 60 grader. Betyder kanske att man måste öppna sig för att mänskor ska förstå vad man vill och menar. Betyder kanske att man egentligen bara är en del av allt annat och inte ska tro att man är något annat än ett streck i kalsongen. Att man bara är en liten skit när allt kommer omkring. Betyder egentligen inget. Betyder kanske att jag är barnslig som tycker det låter lite skojjigt. Betyder kanske att jag kan analysera saker tills haven sinar om jag har tråkigt.



RSS 2.0