Kungen kom till stan

Där stod vi inträngda på torget i publikhavet av barn på axlar, flaggor, mummor och annat löst folk som hade gått ur hus och hem. Hungriga och inte riktigt peppade. Men vad gör man inte för kungen. Vi kände oss tvungna att gå dit och titta på honom. En medborgerlig plikt. Trots att han inte hör till vårt land på något vis så verkar det som att han är bättre än ingen kung alls för oss finlandssvenskar. Han är den som kommer närmast att vara Finlands kung. För vi behöver väl alla nån sorts kung, oavsett om vi bor i ett land med monarki eller republik, eller? Så kom han och frugan genom gången som öppnades genom folkmassan. Overkliga. Som två vandrande klippdockor ur Se&Hör. Ungefär såhär såg han ut:

kungen
bilden kommer härifrån

De spatserade fram till scenen i form av ett lastbilsflak och satte sig på ett par tillfälliga tronar. Höjda över mänskorna. Raka i ryggen, långsamma rörelser, lite vink hit och lite dit. Ser alla oss? Vilket konstigt och udda liv. Totalt avskärmat från allt som kan betraktas som normalt. Kan man verkligen bevara förmågan att uppskatta alla generösa gester och all omtanke? Vad är deras uppgift egentligen? Att efter bästa förmåga förvalta de enorma pengasummorna som huset och medborgarna ger dem ?

Nationalsången ljöd på bägge språk. Först på svenska. Ett par viktiga herrar talade. Mest på svenska. Kungen höll ett litet tal. På svenska. HURRAA!!

De flesta finlandssvenskar uppskattade hursomhelst händelsen otroligt mycket. Drottningen spred  värme, kungen spanade in fabriker och uttalade sig.


Dagens fråga: Varför kom kungen och drottningen till Vasa?

a) för att lära sig finska
b) de ville träffa en riktig finne
d) de tog fel flyg


Rätt svarsalternativ: inget, de kom för att fira födelsedagsbarnet Vasa 400 år.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0